Prezentare data center CHML

13 februarie 2020

Principalul scop al unui centru de date (Data Center) este acela de a asigura o disponibilitate cat mai mare a serviciilor, de preferat de 100%. Desigur, in practica 100% poate fi un deziderat, motiv pentru care providerii de solutii de data center garanteaza in general functionarea serviciilor intr-un procent apropiat de 100%, de exemplu 99.9%. Acesta poarta denumirea de garantie a nivelului de disponibilitate (Service Level Agreement, SLA) si reprezinta un angajament al furnizorului de servicii in fata clientilor cu privire la timpul minim de disponibilitate a serviciilor, calculat in general lunar.

Pentru a asigura un SLA mare, la nivelul unui centru de date sunt implementate masuri tehnice si organizatorice care sa asigure redundanta tuturor elementelor care contribuie la disponibilitatea serviciilor oferite. Elementele care asigura functionarea continua a serverelor, si care, in cazul intreruperii vor afecta buna functionare a serviciilor web, sunt: alimentarea cu energie electrica, racirea si conectivitatea la internet.

Desigur, nu vorbim aici de buna functionare a serviciilor web care sunt disponibile la nivelul sistemului de operare (server web – apache de exemplu, server SQL – MariaDB de exemplu, server de email – exim etc), care sunt aplicatii software care ruleaza peste un sistem de operare, si care sunt in general administrate de catre client. In acest material ne vom referi strict la modul in care centrul de date, in particular centrul de date CHML, implementeaza redundata la nivelul infrastructurii fizice.

Redundanta alimentarii cu energie electrica este asigurata prin alimentarea camerei serverelor din doua linii diferite (A + B), fiecare linie fiind alimentata de la un transformator diferit. Am constatat in practica ca sunt multe avarii ale furnizorului de electricitate care afecteaza doar una dintre cele doua linii. Puterea disponibila este de 200KVA pe fiecare dintre cele doua linii.

Fiecare dintre cele doua linii de alimentare este protejata de un generator diesel automatizat. Dispunem astfel de un generator IVECO de 160KA (linia A) si un generator Pramac de 60KVA (linia B). In cazul unei avarii, perioada de timp de 10 – 12 secunde de la momentul intreruperii curentului pana la pornirea generatoarelor este acoperita de UPS-uri. Folosim UPS-uri APC de 8,000VA si 10,000VA de tipul Smart-UPS RT 8000/10000 XL. Dincolo de puterea mare, un avantaj notabil al acestor UPS-uri este acela ca bateriile sunt hot swap, lucru ce ne permite inlocuirea bateriilor uzate fara intreruperea alimentarii serverelor.

Racirea o asiguram cu 10 unitati (aere conditionate) tip inverter, marcile Mitsubishi si Fujitsu. Capacitatea de racire a unei singure unitati este intre 22,000 si 28,000 BTU, ridicand capacitatea totala la peste 230,000 BTU. Redundanta racirii este asigurata de numarul mare de unitati, doar jumatate fiind necesare pentru racirea intregii camere a serverelor. Pentru a asigura buna functionare pe o durata lunga de timp, nu toate unitatile functioneaza simultan, in mod obisnuit avand 6 unitati in regim de functionare normala, doua in stand-by si doua oprite.

Conexiunea la Internet a data room-ului este una redundanta, atat la nivel de provideri cat si echipamente. Suntem conectati prin GTS Telecom si LanSoft Data, cu fiecare dintre acesti provideri avand contractata o capacitate de 2Gbps, avand o capacitate totala de 4Gbps. Suntem membri RIPE, dispunand de AS number propriu si un numar de 3,840 adrese IPv4 proprii. Acestea sunt anuntate prin protocol BGP catre ambii provideri.
Folosim exclusiv echipamente de retea Cisco, cu alimentare duala si doua supervizoare la nivel de echipament core. Nu putem preciza modelul exact al echipamentelor folosite din motive de securitate. Pentru securitate, fiecarui client ii este alocat un vlan dedicat.

Desigur, prezentarea facuta aici nu extrem de detaliata, scopul ei fiind acela de a puncta modul in care noi, echipa CHML, am implementat redundanta la nivelul camerei serverelor. In cazul incare doriti sa apelati la serviciile noastre de colocare, va invitam la sediul nostru pentru o prezentare detaliata si discutii. Va stam la dispozitie la numerele de telefon de pe site-ul nostru www.colo.ro