Avantajele colocarii

20 decembrie 2019

La nivel mondial, cererea de servicii de colocare din partea companiilor mici si mijlocii este in crestere accelerata in ultimii ani. Conform unor statistici recente, piata serviciilor de colocare va creste de la 13 miliarde de dolari in 2018, pana la peste 90 de miliarde in 2024.

Colocarea inseamna inchirierea de spatiu de la un provider de solutii de data center pentru gazduirea echipamentelor proprii. Cand vorbim de echipamente, ne referim in primul rand la servere, dar si la echipamente de retea (switch-uri, routere), echipamente de stocare (NAS-uri, SAN-uri) etc.

Care sunt avantajele colocarii, de ce o firma sau chiar o persoana ar alege sa foloseasca aceste servicii, in loc sa gazduiasca serverele la sediu sau acasa?

In primul rand, este vorba de reducerea costurilor asociate investitiilor in infrastructura. Pentru a putea gazdui in conditii minime (nu ideale) un server care are pretentia sa fie online 24/7, este nevoie de:
– UPS pentru a preveni fluctuatiile de curent (care pot conduce la reboot-ul serverului, lucru ce poate cauza mai departe chiar pierderea datelor)
– generator de curent, pentru cazul unor intreruperi de curent de durata mai mare
– un aparat de aer conditionat pentru racire
– coexiunea internet redundanta, care este un deziderat in cele mai multe cazuri, dat fiind ca asigurarea redundantei pentru un prefix /24 presupunde alocarea acestui prefix de catre un LIR (cu alte costuri) si un minim de 2 provideri internet, un router care sa faca anuntul BGP catre cei 2 provideri etc
– nu in ultimul rand, un spatiu in care sa pastram echipamentele de mai sus, care cu greu pot fi tinute in acelasi birou in care si lucram, in primul rand datorita zgomotolui produs

Folosind serviciul de colocare, toate aceste cheltuieli vor fi eliminate, platind in schimb un abonament lunar catre providerul de servicii.

Minimizarea timpului de nefunctionare (downtime) prin asigurarea redundantei este un avantaj semnificativ al colocarii. Centrele de date au implementate masuri tehnice care sa asigure continuitatea functionarii tuturor elementelor cheie ce asigura buna functionare a unui server. Ma refer desigur la alimentarea cu curent electric, racire si conectivitatea la internet.

Alimentarea cu energie electrica a serverelor se face obligatoriu printr-unul sau mai multe UPS-uri, care la randul lor sunt alimentate din reteaua de distributie si pot fi alimentate in cazul unei avarii de la unul sau mai multe generatoare electrice.

Racirea se face redundant, prin sisteme de racire N+1, N+2 etc. Aceasta înseamnă ca sunt disponibile mai multe echipamente de racire decat numarul necesar pentru evacuarea căldurii produse de servere, cele suplimentare intrand in functiune in cazul unei defectiuni.

Redundanta conexiunii la internet nu se rezuma doar la a dispune de mai multe conexiuni, ci la anuntarea unui set de adrese IP (denumite prefixe) prin toate conexiunile disponibile. Daca acasa sau la birou putem naviga fara probleme pe Internet de pe o conexiune sau alta, in cazul serviciilor web (un website de exemplu), este nevoie sa avem tot timpul disponibila online aceeasi adresa IP. Aceasta presupune de cele mai multe ori ca providerul de servicii de data center dispune de adrese IP proprii care sunt anuntate in Internet in mod redundant, prin minim doi provideri.

Pentru firmele mici si medii, un avantaj de luat in seama este scalabilitatea si flexibilitatea serviciului. In cazul in care nevoia de banda de internet creste, centrul de date dispune de capacitati suficiente pentru a acoperi aceste nevoi. In cazul in care aveti nevoie de a coloca mai multe servere, veti gasi spatiu in rack disponibil, avand si avantajul de a putea conecta toate serverele organizatiei intr-o retea privata de banda larga.
Providerul de servicii va poate pune la dispozitie adrese IP suplimentare, in cazul in care va sunt necesare, va poate oferi servicii de mentenanta si administrare a serverelor, in cazul in care organizatia dvs. nu dispune de specialisti.

Suportul tehnic disponibil 24/7 este un avantaj semnificativ cu care vine serviciul de colocare. In cazul aparitiei unei probleme legata de buna functionare a unui server sau serviciu, echipa de suport tehnic va poate sprijini atat cu ceea ce numim “remote hands” cat si prin interventie efectiva la nivelul sistemului de operare al serverului, in cazul in care aveti contractate cu data center-ul asemenea servicii. In asemenea momente de “panica” in care serviciile nu mai functioneaza, este bine sa ai o echipa de specialisti la indemana, care iti vor pune la dispozitie experienta si deprinderile pentru a readuce in stare de buna functionare serviciile tale.

In concluzie, folosirea unor servicii de colocare servere va permite sa va concentrati eforturile catre scopul principal al afacerii, fara a va pierde timpul si energia cu o multime de probleme tehnice cu care nu sunteti de cele mai multe ori familiarizat. Este vorba de specializarea muncii, de eficicenta, de economie de bani. In cazul in care nu sunteti convins si aveti nevoie de detalii in plus despre ce inseamna serviciul de colocare si beneficiile lui, echipa noastra va sta la dispozitie.